background

Wat is een escape room?

In Nederland is het aantal Escape Rooms in rap tempo groeiende. Maar wat is het nou precies? 

Een Escape Room is een interactief spel waarbij een groep mensen in een kamer wordt “opgesloten”. (in werkelijkheid zit je natuurlijk nooit écht opgesloten, er is namelijk altijd een weg uit de kamer via bijvoorbeeld een noodknop). De deelnemers moeten door middel van het zoeken naar sleutels, codes en aanwijzingen, en door het oplossen van puzzels en raadsels binnen een bepaalde tijd (meestal een uur) uit de kamer proberen te ontsnappen.

Escape Rooms vallen onder het zogenoemde ‘Real Life Gaming’. Spellen die je in ‘Het Echte Leven’ doet, en dus juist niet op de computer. Het idee is gebaseerd op dat van escape games, een genre van computerspelletjes. In 2006 werd door softwareontwikkelaars in Silicon Valley de eerste fysieke ‘ontsnappingskamer’ gecreëerd. Dit was eigenlijk gedaan bij wijze van grap, om hun collega’s eens te testen. Zouden ze ‘in het écht’ net zo slim zijn als de computerspelletjes die ze zelf ontwikkelen? Het was een groot succes en al snel werd dit spel een toeristische attractie. Hierna werd het speltype populair in Hongkong en Japan en vanaf de jaren 10 sloeg het over naar Europa en de rest van de wereld.

Opvallend genoeg is het fenomeen in Oost Europa al veel langer bestaat dan in Nederland. In Budapest (Hongarije) bijvoorbeeld vind je meer dan 80 escape rooms in dezelfde stad. Nederland liep dus achter, maar is hierin een flinke inhaalslag aan het doen.

Wat is er zo leuk aan een Escape Room? 

Eén van de eerste bijzondere eigenschappen is dat je dit spel mét elkaar doet, en samen strijdt tegen de tijd. Je speelt dus niet tégen elkaar of tegen een ander team, zoals bij bijna alle andere denkbare spelletjes en/of sporten. Je moet als team goed samenwerken om tot een goed resultaat te komen. Als de kamer goed in elkaar steekt, dan ben je een tijd behoorlijk intensief met elkaar bezig. Je zit dus niet, zoals wanneer je naar de bios zou gaan, bijvoorbeeld 2,5 uur naar een (hopelijk goede) film te kijken, waarbij de gezelligheid pas achteraf plaatsvindt. Bij een Escape Room ben je meteen vol gas aan de slag met elkaar om oplossingen te zoeken die je nodig hebt om verder te komen.

Ook kom je in een Escape Room in een voor jou onbekende (spannende) omgeving terecht. Afhankelijk van het thema en de kwaliteit van de kamer kan een Escape Room soms spannend zijn, en soms zelfs ronduit eng.

Iedere Escape Room is volledig uniek. De thema’s lopen uiteen van thriller, horror en misdaad tot detective, sci-fi en fantasy.
 
booknow